Over Lumiflow

Lumiflow is gestart vanuit de overtuiging dat dynamische sfeerverlichting een rustgevende en ontspannende werking heeft. Ik heb deze werking ook daadwerkelijk kunnen aantonen tijdens mijn Masteronderzoek.

Dynamische verlichting is een belangrijke sfeermaker die al regelmatig wordt toegepast in architecturale toepassingen. Helaas vind ik de dynamiek vaak weinig origineel, alle kleuren van de regenboog komen telkens in dezelfde volgorde langs. Met Lumiflow heb ik een vloeiend kleurenalgoritme ontwikkeld dat telkens unieke kleurencombinaties oplevert en daarmee licht echt dynamisch maakt.

Ik denk graag mee in toepassingen waar dynamische verlichting wordt ingezet voor ontspanning en een rustgevende beleving.

Lumiflow inrichting schoonheidssalon

Kijken naar een knapperend haardvuur, de golven die aanspoelen op het strand of de kleurenpracht aan de hemel bij een ondergaande zon. Het brengt rust en verwondering. Dat is precies het gevoel wat ik wil creëren met Lumiflow. Een moment om even weg te dromen, in het hier en nu.

Kleur & emotie.

Voor Te Kiefte architecten heb ik de installatie 'Color e-motion' ontworpen, om hun pand in de donkere wintermaanden wat op te fleuren. Een positieve afleider voor mensen die vaak bij spoorwegovergang naast het pand stonden te wachten. Het kleurige uitzicht werd ook gewaardeerd door de bewoners van het tegenoverliggende verzorgingshuis. Een bedankkaartje van een van de bewoners motiveerde me om het idee verder door te ontwikkelen.

Kunst & Code

Een led kan miljoenen kleuren weergeven. Dit gebeurt door rode, groene en blauwe leds heel snel te laten knipperen (pulseren). We nemen dat niet bewust waar, vaak ook omdat beelden snel en flitsend zijn of omdat de kleuren niet veranderen. Als je normale leds heel langzaam gaat dimmen, ga je het pulseren van de leds wel zien. Het resultaat is dan onprettig om naar te kijken en verre van rustgevend.

Ik heb hardware gecombineerd met de juiste softwarematige aansturing om kleuren op de juiste manier in elkaar over te laten vloeien. Eigenlijk net zoals de schilders in de 17e eeuw, die nog zelf hun pigmenten moesten creëren om tot de juiste kleurdiepte te komen.

Lumiflow colour yellow

Technologie is voor mij een middel om een unieke beleving neer te zetten. Zoals een schilder verf aanbrengt op het doek, gebruik ik led pixels, code en electronica om het door mij gewenste effect te bereiken.

Bootstrapping Business

De ontwikkeling van de Lumiflow Flower heb ik gedaan via de bootstrapping methode. Hierbij zoek je geen externe financiering en doe je zoveel mogelijk zelf. Deze methode wordt veel toegepast in de wereld van webapplicaties, maar ik wilde kijken of het ook zou lukken met een hardwareproduct. Best een uitdaging, want het maken van prototypes kan aardig duur zijn. Het mooie is dat het maken van producten, hardware en software tegenwoordig een stuk toegankelijker is. Elke stad in Nederland heeft wel een Fablab of Makerspace waar je kunt experimenteren. Op deze manier is de Lumiflow Flower ook tot stand gekomen, stap-voor-stap op een iteratieve (stapsgewijs) manier.

Benieuwd naar het ontwerp traject van de Lumiflow Flower? Ik kom er wat graag over vertellen.

Lumiflow colour purple