Dynamische verlichting. Wat is dat precies?

Dynamische verlichting is verlichting waarvan kleur, helderheid en kleurtemperatuur precies geregeld kan worden. In dit artikel leg ik het verschil uit tussen biodynamische verlichting en dynamische sfeerverlichting.

Dynamische verlichting is verlichting waarvan kleur, helderheid en kleurtemperatuur precies geregeld kan worden. Naast duurzaamheid is dit het belangrijkste voordeel van led technologie. In dit artikel leg ik het verschil uit tussen twee vormen van dynamisch licht;
biodynamische verlichting en dynamische sfeerverlichting.

Biodynamische verlichting

Dit is dynamische verlichting die natuurlijk zonlicht zo natuurgetrouw mogelijk nabootst. Dit gebeurt door de kleurtemperatuur en helderheid van wit-licht aan te passen. Zo kan het bijvoorbeeld bijdragen aan een verbeterde productiviteit van werknemers. Ook kan het ingezet worden  om het concentratievermogen van kinderen op school te vergroten. In de zorgsector wordt dit ook toegepast om binnen een daglichtbeleving te creëren. Een mooi voorbeeld van een biodynamisch verlichtingsproduct is de Sparckel.

Dynamische sfeerverlichting

Naast biodynamische verlichting is er dynamische verlichting die gericht is op sfeer en beleving. Een vorm die ik voor het onderscheid dynamische sfeerverlichting noem. Hierbij draait het vooral om de emotionele beleving. Licht en dynamiek zijn vaak kleurrijk en gericht op een prettig en comfortabel gevoel bij de toeschouwer. Dit soort dynamische verlichting wordt bijvoorbeeld ingezet om de sociale veiligheid of de aantrekkelijkheid van een openbare ruimte te vergroten.

Een interessant onderzoek is gedaan door Mark van Hagen, die de wachtervaring op treinstations heeft onderzocht (Waiting experience at train stations). Er zijn verschillende interventies onderzocht, waaronder de invloed van gekleurd licht. Hoewel gekleurd licht de wachttijd niet korter lijkt te maken, maakt dit het wachten wel prettiger, plezieriger en meer ontspannen.

In mijn eigen Masteronderzoek kwamen ook duidelijk de positieve effecten van dynamisch gekleurd licht naar voren. Het kijken naar een een prototype van de Lumiflow Flower werd als veel prettiger ervaren, dan het kijken naar een poster. Daarnaast was ook duidelijk meetbaar dat het kijken naar dynamisch licht ontspannend werkt.

Lumiflow “ambient light”

Uniek aan het Lumiflow concept zijn de vloeiende overgangen tussen verschillende patronen en kleurcombinaties. De langzame overgangen zijn zo vloeiend dat ze niet afleidend zijn. Een Lumiflow installatie zal dus nooit knipperen of op een hinderlijke manier de aandacht proberen te trekken. Niettemin als je even behoefte hebt aan een positieve afleiding, dan moet het wel weer interessant genoeg zijn om naar te kijken. In dat opzicht volgt Lumiflow hetzelfde concept als Ambient Music. Hierover zegt bedenker Brian Eno: Het moet net zo makkelijk zijn om het te negeren als er aandacht aan te besteden.

Een goed voorbeeld van het “ambient light effect” is de dynamische lichtinstallatie die ik ontworpen heb voor het pand van Te Kiefte – Architecten. Het pand ligt naast een drukke autoweg en een spoorlijn. De verlichting mag dus niet hinderlijk de aandacht trekken van het verkeer. Niettemin moet het wel weer interessant genoeg zijn om naar te kijken op het moment dat je met je auto stilstaat voor de overweg.

Aansturing van dynamisch licht

Met Lumiflow richt ik me op dynamisch licht om daarmee sfeer en beleving te creëren. Enerzijds door lichtobjecten en producten te voorzien van onze hard- en software. Anderzijds door een het aanbieden van een DMX lichtsturing, waarmee een groot palet aan RGBW armaturen aangestuurd kan worden. Via deze lichtsturing is er snel en eenvoudig een dynamisch lichtscenario te maken, zonder dat daar nog een programmeur of ontwerper aan te pas hoeft te komen.

Dynamische sfeerverlichting kent veel toepassingen denk aan wachtruimtes, lobby’s, Spa & Wellness of een “Healing Environment”. Eigenlijk overal waar mensen zijn, kan dynamische verlichting de sfeer positief beïnvloeden.

Ik denk graag mee over oplossingen waar dynamische sfeerverlichting gewenst is. Neem contact met me op of blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.